Hemgjord färskost
Tillvägagångssätt
Ingredienser
6 personer
- 1 l surmjölk
- 1 tsk socker
- salt
- peppar
- torkade (t.ex. paprika, spiskummin) eller färska (t.ex. purjolök, timjan) kryddor efter egen smak
Förberedelse
5 minuterVilotid
36Svårighetsgrad
MedelTillvägagångssätt
-
Sätt i insatsen (durkslaget) i MultiServer och lägg en duk eller handduk (ända ner) över insatsen och häll i surmjölken.
-
Ställ MultiServer i kylskåp i 1-2 dygn tills osten får önskad konsistens.
-
Häll över osten i en skål (använd eventuellt den proteinrika vasslen i stället för vatten vid brödbakning).
-
Rör om ordentligt med socker, salt och peppar samt färska eller torkade örter efter smak.
-
Låt färskosten dra ett par timmar i kylskåp innan du serverar den med ett gott bröd eller bagels.
Prova även att blanda osten med något av följande:
- Bitar av lök och röd och grön paprika
- Räkor och kokta soppnudlar
- Finhackad skinka och sparris
Använd eventuellt den proteinrika vasslen i stället för vatten vid brödbakning.