Inlagd paprika
Tillvägagångssätt
Ingredienser
10 personer
- 3.5 kg röd paprika*
- 6 vitlöksklyftor, skalade
- SALTLAKE:
- 6 dl vatten
- 6 dl vitvinsvinäger (7 % syra)
- 575 g socker
- 20 g grovt havssalt (cirka 4 tsk.)
Förberedelse
10 minuterTillagning
12 minuterVilotid
15 minuterSvårighetsgrad
EnkelTillvägagångssätt
-
Tvätta paprikan och skär den i fjärdedelar. Ta bort kärnhuset och kärnorna. Skär bitarna i tunna strimlor.
-
Koka upp vatten och vinäger till laken på hög värme i cirka 5–8 minuter. Tillsätt sedan salt och socker och rör om tills det har lösts upp.
-
Lägg paprikabitarna i saltlaken och koka dem i cirka 2 minuter, eller tills bitarna är mjuka.
-
Lägg vitlöksklyftorna i Universal Jar 3 l – inläggning.
-
Ta upp paprikabitarna ur saltlaken med Djup Hålslev och lägg dem i behållaren. Fyll inte behållaren över flaskhalsen.
-
Låt laken svalna i 5 minuter och häll den sedan över paprikabitarna. Fyll behållaren med vätska upp till flaskans hals.
-
Låt behållaren stå i 10 minuter så att vätskan kan fördelas mellan ingredienserna. Häll i mer vätska vid behov, dock högst upp till flaskans hals, och sätt sedan på locket med den inbyggda ventilen.
-
Behållaren kan förvaras i upp till 6 månader på en sval, mörk plats. Paprikan är klar efter 2–3 veckor.
*Om du älskar kryddig mat fungerar detta recept även med chilipeppar.
TIPS:
- Öppnad behållare ska förvaras upprätt i kylen och innehållet användas inom 20 dagar.
- Oöppnade burkar håller i upp till 6 månader vid förvaring på en sval, mörk plats.
- Hållbarheten kan variera beroende på kvaliteten på de grönsaker som används och hygieniska försiktighetsåtgärder under tillagningen.