Inlagda Tomater
Tillvägagångssätt
Ingredienser
10 personer
- 1.8 kg plommontomater*, utan kärnor
- 1/2 lök, , skalad (ca. 75 g)
- 30 g färsk dill
- 2 hela kryddpepparkorn
- 4 lagerblad
- 2 vitlöksklyftor, skalade
- LAG
- 1.5 l vatten
- 55 g socker
- 75 g grovt salt
- 1.75 dl hvid eddike (7% syre)
Förberedelse
10 minuterTillagning
10 minuterVilotid
10 minuterSvårighetsgrad
EnkelTillvägagångssätt
-
Skölj tomater och lök
-
Ta bort kärnorna från tomaterna. Skär löken i två halvor och skiva sedan tunna halvmånar.
-
Lägg lök, dill, kryddpepparkorn, lagerblad och vitlök i Universal Jar 3 l - Inläggning, och lägg sedan i tomater. Fyll inte behållaren över flaskhalsen
-
För att göra lagen kokar du vattnet på hög värme och häller sedan i socker och salt. Rör om tills det lösts upp, häll i vinäger och rör om så att allt blandas.
-
Låt lagen svalna i 5 minuter och häll sedan lagen över tomaterna. Fyll behållaren med vätska upp till flaskhalsen.
-
Låt behållaren stå i 10 minuter så att vätskan kan fördelas mellan ingredienserna. Häll i mer vätska vid behov, dock högst upp till flaskans hals, och sätt sedan på locket med den inbyggda ventilen.
-
Behållaren kan förvaras i upp till 6 månader på en sval, mörk plats. Innehållet är klart för användning efter ca 2–3 veckor.
-
Öppnad behållare ska förvaras upprätt i kylen och innehållet användas inom 20 dagar.
TIP:
Eftersom konsistensen kan ändras under konservering, rekommenderas att använda fasta eller något gröna tomater.