Rabarberkräm
Tillvägagångssätt
Ingredienser
- 4 personer
500 g rabarberstjälkar (utan blast)
1 dl vatten
1 msk majsstärkelse (t.ex. Maizena)
1 msk vaniljsocker (kan bytas ut mot fröna från en vaniljstång)
2 dl rörsocker (kan bytas ut mot vitt socker)
Förberedelse
10 minuterTillagning
25 minuterSvårighetsgrad
MedelTillvägagångssätt
- Häll 1 dl vatten i MicroWave Fast Cooker. Tillsätt majsstärkelsen och rör om tills den har lösts upp. Tillsätt socker och vanilj och rör igen tills allt är väl blandat.
- Skölj rabarberna och skär dem i 1 cm långa bitar.
- Lägg rabarberna i MicroWave Fast Cooker, rör om lite och lägg på locket.
- Tillaga i mikrovågsugnen i 10 minuter, 900 watt. Låt krämen vila i 10–15 minuter medan trycket sänks. Öppna och rör om.
- Låt krämen svalna till ljummen eller kall allt efter smak.
- Servera med kall mjölk eller vaniljglass.
Bonusinformation:
Rabarber innehåller få kalorier och är en bra källa till fibrer, C-vitamin och K-vitamin. Rabarber har ett högt innehåll av oxalsyra, särskilt blasten och generellt mer i slutet av säsongen.
Enligt näringsfysiologer är oxalsyra ett antinutritionellt ämne eftersom det hindrar upptaget av nödvändiga mineraler, järn, magnesium och i synnerhet kalcium. Därför serveras rabarber ofta med en järnkälla för att balansera intaget.